“Constantly variety of high intensity functional movements”. Een definitie van een groter geheel, een geheel waarin Crossfit uiteen wordt gezet in 100 woorden.
Prachtig, maar wat zegt dit? Kan ik dit ook breder trekken? Is dit principe toepasbaar op elke andere sport? Het antwoord op deze laatste vraag is bevestigend, maar in een wereld waar wij enkel gericht zijn op performance, valt een sport met minder draagvlak al gauw buiten het oog van de sponsor.
Gevolg? Minder faciliteiten, minder trainingsuren, minder budget en tevens wordt er minder noodzaak gevoeld voor fysieke functionele fitheid naast de reguliere trainingen.
Daar zou ik verandering in willen zien. Kort nog even iets over mijzelf, Willemijn Kallenberg, ik ben 26 jaar en heb jarenlang op het hoogste niveau in Nederland mogen basketballen. Tevens ben ik als international voor mijn land uitgekomen op verscheidene Europees Kampioenschappen. Na een viertal kruisband blessures aan dezelfde knie, werd het tijd om het zelf spelen aan de kant te schuiven en de shift te maken van speler naar coach. Those of us who can’t do (it no more), teach.
Binnen de basketball wereld zie je, in mijn optiek, een focus op basketball technisch en tactisch vlak. Echter, wordt hierin het menselijk lichaam als uitvoerder van deze technische aspecten volledig overgeslagen.
Op een hand te tellen zijn de verenigingen welke gestructureerd middels een fysiek begeleidingsprogramma de atleet in een optimale staat brengen om op een fysiek (basis) niveau te presteren. Elke vereniging heeft wel een samenwerkingsovereenkomst met een nabij gelegen sport school, maar het daadwerkelijk programmeren en vervolgens monitoren van voor de speler of speelster toepassing specifieke oefeningen is een brug te ver. In mijn optiek slaan wij hier op het gebied van blessure preventie, maar ook op het gebied van peak performance gigantisch de plank mis.
Van een atleet kan je niet verwachten dat hij of zij op technisch, dan wel tactisch vlak uitvoert wat jij als coach verlangt, als zij nog niet fysiek op een niveau is om ‘onbewust bekwaam’ te bewegen. Je kan niet verwachten dat zij verdedigend de juiste posities inneemt als zij nog nooit aan loopscholing heeft gedaan of kracht en stabiliteit heeft geoefend.
Binnen de basketball moeten we hier meer de noodzaak van in gaan zien, waarbij tevens gekeken dient te worden naar hoe wij dit zo budget technisch mogelijk kunnen verwezenlijken. Daar de sport hier in Nederland dermate klein is, is er weinig geld beschikbaar en tevens zijn er binnen de sportzalen niet tot nauwelijks faciliteiten voor een dergelijk programma.
Pivoterende sporten, zoals voetbal, basketball, volleybal, zijn risicovolle sporten voor blessures als een voorste kruisband ruptuur of dergelijken. Dergelijke blessures komen in 70% van de gevallen zelfs voor, niet eens door het contact met anderen, maar zijn gebaseerd op een non contact trauma mechanisme. Deze non contact trauma’s kan je percentueel met wel 35% procent verminderen, als je sport specifieke kracht training doet.
Terugkomend op de quote vanuit de Crossfit, constantly variety of high intensity functional movements. Met name het laatste onderdeel, functionele beweging, daar moeten wij als sport een slag in gaan maken. Functionele bewegingen, waarbij gekeken wordt naar hoe beweegt de basketballer, wat heeft hij of zij hiervoor nodig en waar en wanneer moet zij ‘pieken’?
Mijns inziens een groot gemis binnen de basketball wereld, het fysiek (specifiek) begeleiden van de atleet binnen een sport welke zeer blessure gevoelig is. Als wij als sport hier een effectiviteitsslag in weten te maken, zullen wij minder blessures ervaren en tevens zullen wij specifieker kunnen trainen naar de piek momenten voor de (top)sporter, zoals een wedstrijd of toernooi.
Mensen zijn de ultieme prestatie variabele waar we rekening mee dienen te houden. Om te begrijpen hoe we effectief (basketball) kennis en (kracht)training kunnen mixen moeten we kijken naar de behoeften per atleet, waarbij we met een mix van beide disciplines de atleet helpen om het maximale potentieel uit zijn carriere te halen. Waarbij we niet enkel kijken naar de mens als atleet, maar met name ook naar de mens als mens.
My next best is around the corner, I don’t rest, I recover.
Willemijn Kallenberg
basketball coach/crossfit atleet
Reactie plaatsen
Reacties