Goeie vraag, dit ligt natuurlijk aan het individu zelf. Ik hoop uiteraard niet dat je besluit te stoppen met CrossFit. Voor veel beginners is The Open een goeie test (mist je de correcte fundering hebt zie:https://www.aexel-programming.nl/blog/311407_navigatie-zonder-beginpunt) om te bekijken op welke aspecten binnen CrossFit je goed scoort en waar er verbetering zit. Nou hoor ik regelmatig dat mensen The Open zien als een test, maar zoals ik al in mijn vorige blog ‘’whiteboard misbruik’’ duidelijk maakte: als je niks met de gegevens doet, heb je er niks aan. Bijvoorbeeld wanneer je deelneemt aan een examen Nederlands en je erachter komt dat je gefaald bent op grammatica, kun je daar beter je tijd aan besteden. Doe je dit niet, zul je uiteraard weer falen.
“If you always do what you always did, you will always get what you always got.”
The Open workouts zijn vaak vrij gevarieerd met verschillende oefeningen, dus je kunt ze moeilijk onderverdelen in verschillende groepen. Meestal hebben ze wel bepaalde kenmerken zoals bodyweight skills of Olympisch gewichtheffen die de overhand bezitten binnen een bepaalde Open workout. Na het uitvoeren van de workouts heb je vrij mooie gegevens in handen. Je hebt namelijk getallen die zeggen of jij balans hebt binnen jouw CrossFit game. Je kan ervan uitgaan dat als je bij elke workout op precies dezelfde plaats staat, dat je dan een vrij uitgebalanceerde fitness hebt. Ik weet alleen niet of veel mensen dit hebben, volgens mij vrij weinig.
Iedereen is verschillend. Waar de één 19.2 faalde omdat hij/zij de mobiliteit niet had om effectief de toes-to-bar te doen, zal de ander weer te weinig kracht hebben om met de voeten de bar te raken. Ik ga in deze blog een poging doen om jou in een richting te wijzen, maar aan de hand van de dominante kenmerken binnen de Open workouts, niet aan de hand van individuele zwakheden.
Workout 1:
Meestal is de eerste Open-workout een langdurige workout, een echte workout voor de dieseltjes onder ons. Vaak vrij simpele oefeningen, maar je moet het lang kunnen volhouden. Het test in principe dus hoe goed jouw aerobe capaciteiten zijn. Had je een lage score bij deze workout, betekent dat je beter tijd kunt investeren aan aerobe trainingen. Dit neemt niet weg dat je sterk genoeg moet zijn voor de wallball shots en het roeien, maar je wilt deze activiteiten zo aerobisch mogelijk kunnen maken.
Workout 2:
Een boxer wordt niet snel moe van het maken van een paar stoten, dit komt omdat ze vaak een vrij goeie conditie hebben maar ook omdat ze hun stoten zo efficiënt mogelijk uitvoeren dat er weinig energie aan verloren gaat. Zo denk ik ook dat veel mensen die de tweede workout minder goed hebben gepresteerd zo moeten gaan trainen. Veel focus op techniek en waarschijnlijk zijn er wat verbeterpunten bij het Olympisch gewichtheffen.
Workout 3:
Op het eerste gezicht ziet dit eruit als een skill workout vanwege de handstand walk, maar als je de timecap ziet besef je dat een grote groep mensen hier niet aan toe komen. Vervolgens denk je aan kracht vanwege de strict handstand push ups, maar er zijn een hoop mensen die daar niet veel tijd hebben gespendeerd. Het eerste deel van de workout is alleen maar gefixeerd op de benen. Dus sterke benen? Ja, in combinatie met een goed aeroob vermogen. Zodra jij je aerobe vermogen vergroot, zul je waarschijnlijk wat gewicht verliezen waardoor de handstand push ups indirect ook beter gaan. Neemt niet weg dat je de handstand push ups moet trainen. Dames zijn over het algemeen minder sterk zijn in het bovenlichaam dan mannen, hierbij wordt aangeraden om veel krachttraining aan het bovenlichaam toe te passen.
Workout 4:
Als je met de eerste workout lager scoorde dan deze, geeft dat vermoedelijk aan dat je anaerobische vermogen beter ontwikkeld is in verhouding tot je aerobische vermogen. Met andere woorden, je kan heel snel en hard gaan maar niet voor heel lang. Helaas kom je niet om de muscle up heen, deze skill moet je goed onder de knie hebben. De tiebreak en de rust geven aan dat de makers niet willen dat je rustig aan doet. Ook komt er een aerobisch compontent bij kijken, namelijk het vermogen om te herstellen tussen de twee onderdelen door. Als je moeite had met herstellen geeft dit aan dat je aerobische capaciteit vergroot moet worden.
Workout 5:
De laatste workout lijkt sterk op de eerste, de laatste is alleen ietsjes technischer. Had je tijdens de eerste een goeie score maar bij deze workout niet, is het eigenlijk vanzelfsprekend dat je de chest to bar pull up (en/of de thruster) niet goed onder de knie hebt.
Conclusie
Besteedt veel aandacht aan jouw zwakke punten en onderhoud de dingen waar je goed in bent.
Workout 1: aerobisch vermogen
Workout 2: oly/skill
Workout 3: kracht/aerobisch vermogen
Workout 4: anaerobisch vermogen/skill
Workout 5: aerobisch vermogen/skill
Al deze punten zijn discutabel, voor de een was workout 4 een anaerobe workout voor de ander een aerobe. Het individu zelf dicteert altijd welk energie systeem aangesproken wordt, dat kan ik niet uitsluiten omdat ik de tijden weet. Deze blog is alleen om je in een richting te helpen. Wil je echt je zwakheden wegwerken, vraag dan hulp aan jouw coach!
David Scharff
Sport coach/CrossFit atleet
Reactie plaatsen
Reacties